A doua despărțire de Partidul Național Liberal

În urmă cu un an de zile anunțam public decizia de a mă despărți de PNL. A fost o decizie cântărită îndelung și luată cu destul de mare greutate având vedere cei peste treisprezece ani de activitate politică. Expresia respectivei decizii a fost renunțarea la toate funcțiile publice și politice, inclusiv la calitatea la care țineam cel mai mult, cea de membru al PNL. La momentul respectiv motivam decizia despărțirii prin diferențele ireconciliabile pe care le constatam între ideile și viziunile mele și cele ale celor care conduceau partidul atât la nivel județean cât și (mai ales) național.

A fost, în esență, o despărțire de oameni. O despărțire de președintele organizației Timiș, Nicolae Robu, și de co-președinții organizației naționale, Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Rămân la convingerea că primarul Nicolae Robu, în ciuda unor derapaje, reprezintă un plus pentru Timișoara. E drept că gestionează acest oraș ușor haotic, e drept că promovează în primărie oameni într-un mod uneori suspect, rămân însă la convingerea că impactul consolidat al domniei sale asupra orașului este și va continua să fie unul pozitiv. Nota bene, nu sunt eu în măsură să judec dacă unele din acțiunile domniei sale sunt legale sau nu. Dacă a băgat cumva mâna în borcanul cu miere, va plăti mai devreme sau mai târziu, așa cum au făcut-o mulți alții care păreau de neatins. Sincer, nu cred că a făcut-o până acum și nici nu cred că o va face, din simplul motiv că este un personaj cu ambiții mult mai mari decât primăria orașului nostru, personaj care nu-și permite să fie parte la scandaluri de corupție.

Președintele de partid Nicolae Robu este însă, din păcate pentru PNL Timiș, un factor profund negativ. A reușit în câțiva ani de zile să transforme o organizație vie, cu curente de opinie și dezbateri consistente, într-o masă amorfă care, în cel mai bun caz, mârâie în surdină sau înjură pe la spate. Împingerea în față cu o insistență dusă la limită a unor personaje insipide, jocul stupid de-a meritocrația măsurată prin voturi interne aruncate la gunoi în secunda următoare precum și numeroasele decizii luate de unul singur au distrus practic întreaga organizație. În mod aproape paradoxal, acum când are primar la Timișoara, organizația PNL Timiș este slabă, plină de frustrări și măcinată de conflicte interne aparent interminabile. Episodul alegerilor locale în urma cărora PSD a câștigat în Timiș în condițiile în care PNL avea primar în Timișoara este elocvent în acest sens. Acest episod mai oferă o lecție extrem de importantă: poți fi acceptat și votat de electorat ca primar de municipiu și poți fi în același timp sancționat de același electorat pentru manevre neinspirate (ca să nu le spun prostești) ca lider politic.

Este însă corect și principial să delimităm destul de clar zona de răspundere și responsabilitate a liderului politic Nicolae Robu. Pentru că, deși unora probabil nu le convine să audă asta, principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat la alegerile locale și ce se întâmplă la alegerile generale este conducerea centrală a PNL, în frunte cu președinta Alina Gorghiu. Bătaia de joc la care este supus PNL Timiș la nivel național a atins zilele acestea cote apropiate de maximul istoric. Forțat de situație și bătut la jocul meritocrației, Nicolae Robu nu mai are altă alternativă decât să prezinte situația jenantă în care i-au fost parașutate de la București două nume din patru eligibile ca pe o mare oportunitate pentru filială.

În urmă cu un an de zile, decideam să părăsesc PNL din cauza oamenilor care îl conduceau. Păstram însă, undeva, bine ascunsă, speranța că organizația în ansamblul ei (atât la nivel județean cât și la nivel național), va dovedi capacitatea de a se regenera. A trecut un an și am realizat că speranța mea a fost deșartă. În prag de alegeri generale, PNL Timiș se manifestă ca un corp inert, cu candidați impuși, măcinat de lupte interne, și culmea, bucuros de potențialul scor mare al unui USR dezamăgitor. La nivel național, PNL se manifestă ca un partid fără direcție, incapabil să articuleze un mesaj politic convingător și coerent, și la fel, bucuros să predea dreapta politică unui USR ca fi marea vedetă a alegerilor din decembrie și marea dezamăgire a anului 2017.

Cu părere de rău, realizez în aceste zile că trec prin a doua despărțire de Partidul Național Liberal. Una fără formalități, fără demisii și mai puțin spectaculoasă. Însă mult mai profundă, tocmai pentru că nu mai are legătură cu indivizi. Are legătură cu o întreagă organizație, care pare că s-a predat la toate nivelele și că se îndreaptă spre un fel de moarte clinică. Îmi pare sincer rău pentru mulți dintre prietenii și foștii mei colegi de partid și pot să spun cu mâna pe inimă că îmi doresc ca, măcar de această dată, să fiu eu cel greșește.

P.S. Stimată doamnă Gorghiu, un lider național de partid, cu charisma, încrederea și potențialul de voturi de care se bucură domnia voastră, ori candidează în București pentru vizibilitate și impact maxim la nivel național, ori candidează într-una din filialele slabe ale partidului, unde este cea mai mare nevoie de sprijinul de la centru. Cu tot respectul, nu veți ajuta prea mult PNL Timiș cu prezența impusă a domniei voastre pe liste. Iar dacă PSD va repeta figura de la locale și va câștiga din nou alegerile în Timiș, mă tem că efectul nu va fi tocmai benefic pentru fulminanta dumneavoastră carieră politică.