Odă pentru doi jandarmi proști grămadă

Înainte de toate, trebuie spus că aprecierea oricărei instituții nu se face analizând un om, sau doi, sau trei, oricât de proști, inculți, sau pur si simplu cretini ar fi aceștia. Sunt convins că în cadrul Jandarmeriei Române activează un număr semnificativ de oameni cu toate țiglele pe casă, oameni care înțeleg că sunt plătiți din banul public pentru a asigura un climat civilizat în care românii să-și poată desfășura activitățile legale.

Acțiunile unui număr redus de indivizi devin o problemă pentru orice instituție atunci când ele se transformă într-un circ public ieftin. Iar când prostia crâncenă a respectivilor indivizi este dublată și de insistență, problema de imagine se transformă într-o problemă de percepție publică asupra întregii instituții.

Ceea ce se întâmplă zilele acestea la Iași (http://www.tion.ro/viata-bate-teatrul-partea-a-doua-jandarmii-din-iasi-au-continuat-spectacolul-cu-actorii-aualeu/1711252) cu artiștii de la Teatrul Auăleu din Timișoara este un exemplu de manual despre cum doi cretini pot deveni imaginea simbol a unei instituții. Sunt necesare maxim zece secunde pentru a înțelege că vajnicii apărători ai ordinii publice nu au nicio tangență cu concepte teoretice de bază cum ar fi realitate, ficțiune, hiperbolă, parabolă, figură de stil, etc... Ceea ce este ilar este modul în care insistă și persistă în prostia lor, devenind niște personaje numai bune de pus în scenă.

Mă număr printre spectatorii teatrului Auăleu și apreciez foarte mult ceea ce acești oameni fac pentru cultura din Timișoara (și implicit pentru cea din toată țara). Sunt niște oameni extraordinar de talentați care au ales o cale nu tocmai ușor de urmat în România de azi a jegurilor și pițipoancelor infecte ultra-mediatizate, a șpăgarilor, hoților și plagiatorilor ridicați la rang de instituție. Îi respect pentru ceea ce fac, pentru ceea ce aduc în viața mea și pentru ceea ce reprezintă. Și nu accept, sub nicio formă, ca libertatea lor de exprimare să fie în vreun fel atinsă. Nici măcar atunci când cei care atentează la această libertate sunt doi cretini desprinși parcă din cea mai proastă comedie cu oameni ai legii.

Dragi cretini, reprezentanți involuntari ai Jandarmeriei Române, mă simt nevoit să subliniez câteva aspecte. Primul, sunteți proști grămadă. Al doilea, nu aveți absolut nimic în comun cu ideea de cultură în general și cu cea de teatru în particular. Al treilea, spectacolul public pe care îl dați este de prost gust, inadecvat și penibil. În prostia voastră, probabil că nici nu vă dați seama că, prin ceea ce faceți, atentați la dreptul fundamental de liberă exprimare al unor oameni de cultură. Nu sunteți altceva decât niște personaje demne de milă, în cel mai bun caz. Prin excesul prostesc de zel de care dați dovadă, ați adus instituția respectabilă a Jandarmeriei Române în centrul unui spectacol jenant.

Și, în caz că încă nu ați realizat acest lucru, stimați apărători ai statului de drept, tocmai ați devenit subiectul unei viitoare piese puse în scenă de talentații artiști de la Auăleu. Una al cărei succes, la fel ca în cazul piesei Huoooooooo, se va datora într-o foarte mare măsură faptului că prezintă realități dintr-o societate românească marcată de prostie, nesimțire, lipsă de cultură și, cel mai grav, o lipsă de înțelegere a unor principii fundamentale ale democrației și libertății de exprimare.