Sluga cu gura mare

Cu o precizie comparabilă doar cu celebrele ”taxele și moartea”, decontul politic intern al PNL a venit în aceste zile și a luat pe sus ceea ce părea de neclintit. S-a confirmat încă o dată că, indiferent de ce rezultate politice obții pentru tine însuți, în clipa în care nu mai produci rezultate pentru organismul complex și cinic numit generic partid, ești pur și simplu ejectat fără prea multe formalități.

Sunt unul dintre cei care, încă de la momentul alegerii sale în funcția de președinte al PNL Timiș, a susținut public faptul că Nicolae Robu nu este o soluție ideală pentru conducerea politică a filialei. Am criticat ori de câte ori am simțit nevoia iar atunci când am considerat că s-a depășit un anumit punct, am făcut pasul înapoi neuitând să renunț inclusiv la funcțiile pe care le-am obținut indirect ca urmare a rezultatelor domniei sale (mă refer aici în primul rând la funcția de consilier local al municipiului Timișoara). În acest context, consider că am dreptul și, mai ales, libertatea de spune ceea ce urmează să spun.

Nu îmi propun să analizez aici prestația primarului Nicolae Robu, ea a fost recent analizată de cetățenii Timișoarei și urmează, poate, să fie analizată din nou în 2020. Mă interesează acum prestația președintelui de filială județeană de partid. Referitor la ea, cred că a făcut câteva greșeli importante care au dus în cele din urmă la o adevărată revoltă în filială. Probabil că cea mai importantă dintre ele a fost seria total nefericită de alegeri făcute în ceea ce privește indivizii susținuți pentru tot felul de funcții. Nu cred că exagerez atunci când estimez că domnia sa are o rată de eșec de peste 80% în acest domeniu.

O temă de discuție interesantă este motivul pentru care președintele Nicolae Robu a dovedit că nu poate să reunească în jurul său actori politici puternici, capabili să îl ajute în mod real în bătăliile politice adevărate. Cu câteva rare excepții (Dan Diaconu este un exemplu elocvent), s-au aciuat în jurul domniei sale o salbă de cărători de serviete, indivizi nuli din punct de vedere politic, fără coloană vertebrală, fără principii și fără vreo urmă de bun simț. Aceste lipitori au ajuns la nivelul incredibil de infatuare și prostie la care au început să fie convinși că este cumva de datoria lui Nicolae Robu să îi sprijine și să îi promoveze, indiferent de consecințe.

Din nefericire, am prevăzut cu o acuratețe destul de mare modul în care au evoluat lucrurile în PNL Timiș. Ceea ce m-a surprins însă total a fost vehemența și nesimțirea unora care, fără umbrela protectoare a președintelui de filială, ar fi fost și azi niște zerouri insipide, incolore și inodore în filiala PNL Timiș. Dintre aceștia, unul a reușit să bată toate recordurile. De nesimțire, ipocrizie și lipsă de caracter. Acest nimeni ridicat la rang de starletă politică locală a fost una dintre cele mai critice și mai ridicate voci care au cerut demisia lui Nicolae Robu din fruntea PNL Timiș. Omul pentru care acesta a dat peste cap în cel puțin două rânduri întreaga filială a ajuns să fie vârful de lance al opoziției în filială. Din pură prostie, evident, pentru că acest ”bou harnic” nu mai poate convinge pe nimeni să-i facă loc la curățat scame. Atât de inept politic este personajul încât nici măcar nu și-a dat seama că, prin ceea ce a făcut, și-a bătut singur, cu propriile mânuțe, și ultimul cui în sicriul politic.

Cu ocazia uneia dintre discuțiile purtate în contradictoriu în cadru privat, i-am spus domnului Robu că tocmai cei pe care îi promovează în mod discutabil și greu de înțeles vor fi cei care vor da printre primii cu pietre când vor simți chiar și cea mai mică slăbiciune. Sincer, nu m-am așteptat ca tocmai cea mai mare nulitate politică creată integral de domnia sa să fie primul la start. M-am minunat câteva zile de prostia și nesimțirea incredibile de care sluga a dat dovadă când și-a deschis gura mare. Este o lecție amară pe care ar trebui să o aibă în vedere orice om aflat într-o poziție de conducere. Nu e simplu să aduni în jurul tău oameni care au capacitatea de a nu fi de acord cu tine. De multe ori poate fi chiar enervant, mai ales când ai și o problemă în a suporta critici sau păreri contrare. Este însă mult mai productiv și eficient pe termen mediu și lung decât să aduni în jurul tău lingăi, cărători de servietă sau detectori de scame.

Mai devreme sau mai târziu, lingăii, cărătorii de servietă și detectorii de scame își vor găsi un nou stăpân. A demonstrat-o cu vârf și îndesat sluga cu gura mare care s-a ”remarcat” în cea mai recentă revoltă internă din PNL Timiș. Deținător al unei carisme politice echivalente cu cea a unei scânduri, personajul nostru are impresia total falsă că este un politician. Ca toate slugile nerecunoscătoare, este convins că a ajuns pe unde a ajuns exclusiv în baza meritelor personale și prizei pe care o are la electorat. Nefericitul, nici măcar nu are capacitatea de a realiza că în politica locală nu este nimic altceva decât un ”cap de lemn” așa cum inspirat l-a etichetat un celebru contemporan de-al nostru.