O mue cu destinația greșită

N-o să vă placă ce vă spun, dar totuși o să spun. Văd că mulți dintre voi vă revoltați împotriva Austriei (și eventual Olandei) pentru votul de azi. E multă mue, multă de tot pe online. Cea mai multă, greșit direcționată. Daca e să avem vreo atitudine legată de cele două țări, eventual putem să belim ochii și să învățăm. Cum se face politică (atât internă cât și externă), cum se apără până la sânge interesele strategice ale țării, cum se folosesc toate slăbiciunile fraierilor care fac sluj și stau smeriți să nu deranjeze stăpânii.

Văd că mulți sunteți pregătiți să ”pedepsiți” Austria renunțând la vacanțe, renunțând la OMV, renunțând la Raiffeisen, etc. Pe cei mai mulți o să vă țină o zi, eventual două, apoi o să vă dați seama că, în afară de a vă priva de niște chestii plăcute (e.g., schi) sau de a vă complica viața cu efect zero (e.g., mutatul la altă bancă), nu veți rezolva nimic.

Eu zic mai bine să ne canalizăm eforturile în a direcționa corect masiva cantitate de mue generată recent. În loc să urlăm că Austria așa și Olanda pe dincolo, nu mai bine îi luăm noi la rost pe românașii noștri fără ouă numiți mult prea pompos politicieni? Vă dau în scris că mâine Scheweighofer va continua să taie păduri și să exporte lemn gratis (trenuri întregi), că OMV va continua să extragă resurse pe redevențe infime, să le vândă la export și pe noi să ne încalțe cu cele mai nesimțite prețuri, că Raiffeisen va continua practicile nesimțite în timp ce CEO-ul face politică pe față, și lista poate continua.

Așa zișii politicieni români (toți, fără excepție) vor da din gură ca niște lepre nule ce sunt, dar nu se vor atinge nici măcar de un singur fir de păr din capul firmelor austriece care taie și spânzură în România ca pe propria moșie. Oameni buni, nu e nesimțit ală care cere, e prost, obedient, și fără ouă ală care are și dă la nesfârșit și stă ghiocel să și-o ia în toate găurile. Până nu învățăm să punem la putere oameni care să se și să ne respecte aici, acasă, în România, vor continua cu toții să micționeze pe noi cu jet și cu rânjetul pe buze.

Oricât de avântați sunteți în acest moment, boicotul individual are efect zero. În plus, jocul ăsta nu se joacă așa. Ia să închidă ANAF-ul fabrica din Sebeș pentru vreo lună (că motive sunt cu duiumul), să privească mai atent Consiliul Concurenței in ograda OMV-Petrom, să privească mai atent BNR-ul către Raiffeisen. Și în general, toate nulitățile cu gura mare, de la Președintele României până la ultimul parlamentar, să termine cu atitudinea asta de slugi de doi bani față orice vânt tras de marile ”democrații” europene și nu numai. Să vedeți cum, ca prin minune, o să putem intra unde vrem.

Evident, în țara nulităților politice cu gura cât casa, ouăle cât alunele și interesele dincolo de orice limită a bunului simț, așa ceva nu se poate întîmpla. Și nu se poate întâmpla în primul rând pentru că muea absolut justificată noi o îndreptăm într-o direcție cu totul greșită.